35 år som gympaledare – vilken lycka!

10 januari 2019

I år är det 35 år sedan jag blev gympaledare. Jag tycker fortfarande att det är något av det roligaste som finns att skapa och leda gympapass. Vilken tur att det alltid finns härliga människor som vill träna till musik!

Det var hösten 1984 som jag körde mitt livs första gympapass i Stöpenskolans idrottshall – och det var något jag verkligen fastnade för direkt. Allt med gympan är fantastiskt; att leta fram peppande låtar, att på ett lekfullt och genomtänkt sätt skapa enkla kombinationer av rörelser som ger allsidig och funktionell träning för en bred målgrupp och att varje vecka få röra sig tillsammans med andra till musik som man blir glad av.

Andrum i med- och motgång

Gympan har alltid varit något av ett andrum för mig, en plats där jag har kunnat hämta energi och kraft, i med- och motgång. När det har varit tufft i livet eller riktigt stressigt, så har jag kunnat koppla av en stund och släppa tankarna på det som varit jobbigt. Gympan har varit en viktig pys-ventil, med andra ord.

Tacksamhet över återvunnen rörelseförmåga

När jag kliver in i en gympasal känner jag numera stor tacksamhet över att kunna röra mig enkelt och obehindrat, utan spänningar och smärta. Det är ingen självklarhet att kunna göra det, vilket har varit högst påtagligt för mig eftersom jag kämpat med en kropp som inte fungerat i 10 år. Under flera år ledde jag gympa med smärta och från våren 2015 till hösten 2016 kunde jag inte gympa över huvud taget. Det var då jag först satt i rullstol och sedan opererade mig och rehabiliterade mig.

Tack vare den posturala träningen och yogan så har jag återvunnit en stor del av min ursprungliga styrka och rörlighet och blivit av med större delen av de muskulära obalanserna som jag dragits med under hela mitt vuxna liv. Det är fantastiskt!

Inspirerande inspiration på en högre nivå

Jag älskar verkligen att leda, inspirera och coacha människor i träning, både i grupp och individuellt.
Det spelar ingen roll om det handlar om postural träning, yoga eller gympa. Det är få andra saker som fyller mig med sådan energi och glädje, som när jag tar plats i en träningssal.

Den gångna hösten har jag kunnat leda och inspirera andra på en högre nivå än på många år, för nu kan jag utföra vanliga yogaövningar, styrkeövningar, konditionsövningar och rörlighetsövningar på ett mer funktionellt och kraftfullt sätt än tidigare. I december hade jag till och med förmånen att inspirera andra ledare på Gymnastikförbundets träningskonvent i Växjö. Vilken lycka!

Vi hörs!

Tina 🙂