Stol- och väggyoga 3 månader efter höftoperationen..!

Viryagrace2016

18 augusti 2016

I dag är det exakt 3 månader sedan jag fick en ny höftled inopererad. Det firar jag med att vara med på Nordiska Yogainstitutets stol- och väggyoga-utbildning Virya Grace på Södermalm i Stockholm!

Min resa fram till denna milstolpe tillbaka till rollen som yogalärare har varit bitvis tuff men oerhört medveten. Ända sedan den 19 maj, dagen efter operationen, har jag ägnat minst 30 minuter åt rehabiliterande styrke- och rörlighetsträning och i stort sett daglig gångträning.

Magiska skogspromenader

De första sex veckorna gick jag med stabilt kryckstöd, därefter har jag – i takt med att jag byggt upp styrkan i de höft- och bäckenstabiliserande sätesmusklerna – steg för steg lärt mig gå igen. Det kändes smått magiskt att ta de första, försiktiga stegen utan kryckor vid Forsviks slussar den 3 juli. När jag sedan gav mig ut på min första skogspromenad på 4 år med maken en knapp månad senare och lyckades gå 2,5 kilometer, varav 0,3 kilometer utan kryckor, grät jag nästan av lycka. Det är svårt att beskriva hur befriande det är att känna att båda benen bär – och att kunna gå igen!

Veckans utmaningar – ett sätt att jobba sig framåt med förstånd

Att rehabilitera sig efter en stor operation eller en skada kräver både eftertanke, lyhördhet och ett gott stöd från kunniga sjukgymnaster. Det gäller att stegra träningen gradvis, att våga utmana kroppen mer och mer fysiskt, att lägga tid på vila och återhämtning och att lyssna och lita på de signaler som kroppen sänder ut. Oavsett vad du tränar är det viktigt att du fokuserar på vad som händer i din kropp, att du är närvarande i stunden.  Försök alltid röra dig på ett sätt som känns bra i kroppen när du tränar. Anpassa träningen till dina förutsättningar och din dagsform!

Efter operationen har jag satt upp ett antal konkreta utmaningar inför varje ny vecka. Under juli och augusti har jag haft som mål att jag varje dag ska gåträna en viss sträcka, rehabträna minst 30 minuter, göra ett antal balansövningar och cykla 10 minuter på min motionscykel. Genom att sätta upp rimliga, men lite utmanande mål har träningen blivit av – och jag har blivit både starkare, rörligare och mer stabil i kroppen. Förra söndagen blev skogspromenaden 4,2 kilometer lång och med ett visst mått av viljestyrka klarade jag av att gå totalt 3 kilometer utan kryckor. Det inspirerar och stärker viljan att fortsätta träna målmedvetet!

Veckans utmaning – yogautbildning

Att gå en fem dagar lång yogautbildning bara 3 månader efter en höftoperation kan tyckas smått vansinnigt. Även om det handlar om att lära sig tre yogaprogram, som är utformade på ett sätt som både äldre, överviktiga och ovana yogautövare ska klara av. Det blir ju många timmars träning varje dag!

Tankarna på att våga utmana kroppen med yogautbildningen Virya Grace började gro i mig för ungefär en månad sedan. Men det var först för en vecka sedan som jag bestämde mig för att jag skulle göra det. Då kände jag att jag var fysiskt redo för stol- och väggyoga.

Nu är två av fem utbildningsdagar avklarade. Första dagens väggpass passade mig perfekt! Även om jag var lite trött i höfterna på kvällen kändes kroppen både balanserad och genomtränad på ett sunt sätt. Dag två blev lite mer utmanande. Det stående stolpasset som vi jobbade med idag var lite tuffare eftersom jag inte har fått böja höften i mer än 90 graders vinkel efter operationen förrän nu. Och så hade jag ju en hel dags yogaträning med mig i bagaget. På kvällen var det vila och återhämtning som gällde.

Fysiskt krävande inspiration – yoga med grace!

Utbildningen kommer att vara fysiskt krävande för mig, men genom att utmana mig själv med förstånd och inte överskrida mina fysiska gränser så kommer den vara ett viktigt steg på min väg till en fullt fungerande kropp. Jag har fått vara del av en härlig gemenskap samtidigt som jag fått nya kunskaper, massor av inspiration och en hel arsenal med nya varianter på yogaövningar som både jag och mina yogadeltagare kommer att ha glädje av i höst.

Yoga är ett fantastiskt verktyg – om man yogar på ett sätt som man klarar av fysiskt. Det gäller att yoga med grace. Det ska jag se till att göra även de kommande dagarna..!

Mer information om Viryayoga och Virya Grace hittar du på Nordiska Yogainstitutets hemsida, www.nordiskyoga.se