Sträck ut höftböjarna passivt – bli av med spänningar i benen, ryggen och höften!

8 augusti 2016

För 4 år sedan kunde jag inte gå. Jag haltade riktigt ordentligt och fick svår smärta när jag gick. När jag började min resa mot en mer fungerande kropp hade jag kraftiga låsningar i och runt bäckenet. Mina höftböjarmuskler, sätesmuskler och lårmuskler var enormt spända och jag hade ständig värk. Jag gick på massage och andra behandlingar en gång i veckan för att kunna fortsätta med en av mina stora passioner i livet – att träna!

När jag fick kontakt med posturalterapeuten Markus Greus och började träna postural terapi, en terapeutisk träningsmetod som är inriktad på stabilisering och muskelbalansering, sommaren 2012 kunde jag stegvis börja jobba bort de här muskelspänningarna. Jag kan inte med ord beskriva vilken lättnad det var. Jag gjorde mitt första personliga posturala träningsprogram ute på vår gräsmatta hela sommaren minst en gång om dagen. Plötsligt kunde jag själv påverka muskelspänningarna i positiv riktning. Det var underbart!

En av de posturala övningarna som jag tidigt fick stifta bekantskap med satte fokus på de djupa höftböjarmusklerna, M iliopsoas, som var mycket spända hos mig. Det var en av anledningarna till att jag hade så svårt för att gå.

Balanserande höftböjarutsträckning som ”första hjälpen”
Den posturala övningen, som jag kallar balanserande höftböjarutsträckning, har haft en naturlig plats i alla mina träningsprogram sedan jag började med postural terapi. Det är en mycket användbar övning eftersom vi är många som behöver hjälpa kroppen att lösa upp spänningar i den viktiga m psoas-major-muskeln, övriga djupa höftböjarmuskler och ländryggen för att kunna återfå en mer stabil och väl fungerande kropp.

Obalanserade höftböjare – ett växande folkhälsoproblem
M psoas major är den enda muskeln som binder samman överkroppen med underkroppen och hur väl den fungerar påverkar vår hållning, vår gång- och rörelseförmåga, vår andning och stabiliteten, blodcirkulationen och spänningsnivån i hela kroppen. På grund av sin placering och sina många vitala funktioner är m psoas major en muskel som lätt skapar problem om den är obalanserad. Och det är den hos många av oss eftersom vi sitter så mycket som vi gör och för att vi inte tränar tillräckligt balanserat.

Vi har blivit ett folk som i allt högre grad dras med spänningar och smärta för att vi har hämmade höftböjarmuskler som inte gör sitt jobb!

Passiv utsträckning i stabilt läge – en nödvändig väg bort från stelhet och muskulära obalanser
Det som skiljer den balanserande höftböjarutsträckningen från mer traditionella stretchövningar är att vi sträcker ut m psoas major och övriga höftböjarmuskler passivt i ett stabilt läge med hjälp av tyngdkraften. Det behövs! Det är nämligen direkt olämpligt att stretcha en muskel som är svag och spänd. När en muskel är svag försöker den skydda sig själv genom att dra ihop sig. Om du försöker stretcha en sådan muskel leder det till motsatt effekt, kroppens naturliga skyddsmekanismer kommer att få den att bli ännu tightare. Den balanserande höftböjarutsträckningen skapar balans och avspänning i hela rörelsekedjan från foten till ryggraden!

Betydelsefull ”räddningsplanka” för höftopererade
Den balanserande höftböjarutsträckningen blev en verklig räddningsplanka för mig de två första veckorna efter min höftoperation eftersom jag fick en hel del jobbiga spänningar i både höftböjarmusklerna och lårmusklerna då. Därefter har den bidragit till att jag steg för steg kunnat återfå rörligheten i höftleden som är mycket begränsad efter en höftoperation.

Det är synnerligen viktigt att få musklerna runt den nya leden att slappna av och få bäckenet och benet i ett balanserat läge för att man ska kunna gå igen och för att man ska bli av med de muskulära obalanserna, som utan tvekan är en bidragande orsak till att man tvingas till ett så stort ingrepp som ett höftbyte. Om du väljer att inte göra något åt dina muskulära obalanser
riskerar du på sikt nya led- och muskelproblem!

Sätt igång Youtubefilmen här intill så får du en beskrivning av hur du utför den balanserande höftböjarutsträckningen. En bra kompletterande demonstration av övningen finns också på följande Youtubeklipp: https://youtu.be/HAXaZ0xLWJg

Vill du veta mer om postural terapi så hittar du all information du behöver på www.optimum-metoden.se

Källor:

  • Buser, Andrew & Greus, Markus: 2015. The Posturelate. An Introduction To The Anti-Gravity Kinetic Chain. Middleton.
  • Egoscue, Pete & Gittines, Roger: 1992. The Egoscue of Health Through Motion. Harper Collins.
  • Egoscue, Pete & Gittines, Roger: 1998. Pain Free. A Revolutionary Method For Stopping Chronic Pain. Bantam Books.
  • Elphinston, Joanne: 2014. Total stabilitetsträning för prestationsutveckling och skadeprevention. Sisu Idrottsböcker.
  • Johansson, Linus: 2012. Handboken för den funktionella kroppen. Miro Förlag.
  • Keller, Doug: 2016. Yoga as therapy, volume 2, 2016 Edition, DoYoga Productions.
  • Myers, Thomas W: 2009. Anatomy Trains. Second edition, Elsevier Limited.
  • Naprapat.net
  • Staugard-Jones, Jo Ann: 2012. The Vital Psoas Muscle. Connecting Physical, Emotional and Spiritual Well-Being. Lotus Publishing.